Oкругли сто Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ

 

БЕОГРАД, 4. јуна (Тањуг) - У наставку унутрашњег дијалога о КиМ данас је Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ затражило да се дијалог Београда и Приштине у Бриселу замрзне док, како је рекао председник удружења Симо Спасић, Албанце у том дијалогу представљају злочинци.

На округом столу у Палати Србија, Спасић је рекао да Удружење тражи од Специјалног суда за злочине ОВК да похапси команданте некадашње ОВК, те да држава Србија распише референдум о КиМ.

“Питање мора бити да ли сте да Србија иде у Европу без КиМ. Да видимо шта ће грађани да кажу”, навео је Спасић на округлом столу који је почео минутом ћутања за све киднаповане и убијене на КиМ.

Нагласио је да Удружење није сагласно да Србија без КиМ буде примљена у ЕУ и додао да подржава председника Александра Вучића коме је, наводи, изузетно тешко због притисака око КиМ.

Снежана Марковић Здравковић из Удружења каже да је питање шта изабрати и чему се дати - прошлости или будућности.

“Измирити прошлост, и будућност неће имати проблема. Измиривање прошлости јесте процес али ако се не види крај тог процеса онда је замзнути конфликт”, каже Марковић Здравковић на округлом столу коме је присуствовао и заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев.

Упитала је шта ако се замрзнути конфликт “отопи”, те изразила наду да ће се изнаћи решење које неће значити проливање крви.

Она је рекла да се над Србима “врше најмонструознији злочини од злочинаца који би да затру све српско, а злочинци су сигурни да их рука правде никада неће стићи”.

Прошле године у марту је, каже, у Приштини отворен центар за нестала лица чији су чланови породице и албаснких и срспких жртава те упитала под чијим институцијама је регистрована та невладина органзиација, колико Срба са КиМ поседује документа тзв “државе Косова”.

Навела је и да је Србија једина земља у региону која нема закон о цивилним жртвама рата, те да треба тражити изградњу спомен обележја достојна српских жртава на КиМ.

Потпредседник Удружења Драган Пиљевић захвалио је председнику Вучићу и позиву за учешће у унутрашњем дијалогу.

Навео је да су отимице и убиства била средставо за застрашивање српског становништва и других неалбанаца.

“Злочинци никада нису били процесуирани, хапшени и није дошло до правде, штавише после свих ових година највише боли што су исти злочинци награђени од међународне заједнице са високим фиункцијама у териористичкој НАТО држави на којој сву власт држи и даље Кфор”, каже Пиљевић.

Казао је да се спроводе двоструки аршини кад је реч о отетим и убијеним Србима и додао да се највећи број отмица десио после доласка НАТО у виду Кфора и Унмика

Навео је и податак Владе Србије за који је рекао да је из 2004. и који показује да се са КиМ протерано и интерено расељено 287.000 Срба и других неалбанаца.

Председник српске координације страдалих, убијених и киднапованих са простора бивше Југославије Душко Челић рекао је да је 28. маја делегацију српске кординације примио је председник Републике Српске Милорад Додик.

“Предочили смо му шта је мисија српке координације - да се супротставимо једној неправедној матрици да су Срби криви за све на простору бивше Југославије, да су они окупатори и да су њихове жртве жртве другог реда”, рекао је Челић.

Каже да се таква матрица да су Срби криви и поражена страна понавља и у дијалогу у Бриселу, те да удружањ треба да “дигну гас” и интернационализују питање људских права Срба на КиМ.

Навео је да сензибилност према жртавама и породицама мора да буде много већа, те најавио да ће званично тражити пријем код Вучића.

Он је, као и други учесници, негодовао што данашњем округлом столу не присуствују највиши представници државе Србије.

Поред Козарева, скупу су присуствовали и директор Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са Приштином Драган Владисављевић и директор Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Жарко Степановић.

Данашњи округли сто организовали су Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ и радна група Владе Србије.