Решење за мир у региону и несметан пут Србије ка ЕУ

 

Радна група Националног конвента о ЕУ за Поглавље 35 предочила је данас председнику Србије Александру Вучићу, на дебати у оквиру унутрашњег дијалога, да очекује такво решење за Косово и Метохију које ће очувати мир и безбедност у региону и несметан пут Србије ка ЕУ.

Платформа за израду свеобухватног решења косовског питања такође мора бити у складу са међуанродним контекстом, указује Радна група за Поглавље 35, чији ставови су прочитани данас на дебати Националног конвента организованој у оквиру унутрашњег дијалога о Косову.

Када је реч о миру у региону и безбедности грађана, Радна група наглашава да свако заоштравање односа доводи до нових тензија, које не иду у прилог решавању косовског питања, отежавају живот Србима на Косову и доводе до нових подела у друштву.

Изградња трајног мира, како указује, подразумева успостављање владавине права.

Предлог свеобухватног решења за нормализацију односа Београда и Приштине треба да омогући несметан пут Србије ка чланству у ЕУ, у складу са обавезама које је Србија већ прихватила Преговарачким оквиром ЕУ за Србију, наглашава Радна група.

Предлог решења, како додаје, треба тражити у складу са међународним контекстом, на бази реалних користи и трошкова за грађане Србије, у сарадњи са међународном заједницом, пре свега са ЕУ, и у компромису са институцијама на Косову.

Радна група подвлачи да је неприхватљив сваки предлог решења који је израз максималистичких захтева једне или друге стране.

Преговори Београда и Приштине морају, како указује Радна група, бити настављени у доброј вери и уз пуну посвећеност обе стране за изналажење свеобухватног решења.

Одустајање од преговора и примене већ договорених споразума представља велику опасност по читав процес нормализације односа и доводи до јачања неповерења у искрене намере две владе да обезбеде нормалан живот и просперитрет грађанима, наводи се у ставовима Радне групе.

Чланице Радне групе константју недостатке у начину на који је до сада вођен унутрашњи дијалог и сматрају да је потребно уложити додатне напоре за вођење дијалога у институцијама, пре свега у Скупштини Србије.

Потребно је наставити са унутрашњим дијалогом и након јавног представљање Платформе о решењу косовског питања, у форми која омогућава отворени и конструктивни дијалог између представника власти, опозиције, организација цивилног друштва и других заинтересованих страна, јер је то једини начин да се постигне друштвени консензус, обебеди примена и осигура одрживост предложеног решења, наводи Радна група на Конвенту који је отворио председник Србије Александар Вучић.

Драгојловић: Да не изгубимо и оно што нам је реално остало

Сва поглавља у преговорима Србије са ЕУ у сенци су поглавља 35 и све је условљено напретком дијалога Београда и Приштине, рекла је координаторка Националног Конвента о ЕУ Наташа Драгојловић.

“Да ли нам се допада што је све условљено нормализацијом односа Београда и Приштине - уопште нам се не допада, да ли је то фер - није, али то је реалност”, казала је Драгојловић на састанку Националног конвента у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији “Решење косовског питања - шанса или претња европској перспективи Србије” .

Док се то не реши, неће бити прилике да се пажња усмери на решавања онога што је потребно у другим поглављима, истакла је Драгојловић.

“Питање косовског решења је питање свих питања и без тог решења ми немамо прилику да се у пуном капацитету и са пуном пажњом посветимо и другим реформама које за наше грађане битне”, казала је.

Захвалила је председнику Србије Александру Вучићу што је Конвент позвао на састанак о решењима косовског питања и истакла да је он први председник који разговара са Конвентом.

Рекла је да га охрабрује да напише платформу за решавање тог проблем, јер је Србији потребан план, који, истиче, сви други актери “косовске драме” имају.

“Да ли су њихови планови јавни или тајни, добри или лоши, свеједно је. Само га ми немамо и понашамо се исто и све се надамо престаће, а неће. Све више губимо људи, имовине, права, угледа, самопоуздања, шанси, прилика. Чекамо да се други промене, да се околности промене, смо да ми ништа не променимо. Ако истом проблему сваки пут приђемо исто, имаћемо исти резултат, што значи статус кво”, казала је Драгојловић.

Истакла је да верује да је Србија у стању да направи план и престане да губи оно што јој је реално остало и да се спаси оно што се реално спасити може.

“Нико више неће нама да се бави, нити нашим емоцијама, морамо сами да схватимо да ово мора да се реши. Сваки дан ће нам на груб начин то стављати на знање они који имају план. Зато изађимо са планом, какав год да је, о њему ћемо расправљати, усаглашавати га, гласати, али дијалог мора да се настави и унутрашњи и Бриселски”, навела је.

Додала је да без плана и савезника Србија једино неће изгубити илузију да ће време учинити своје и да ће се проблем сам од себе решити.

“На владама и Косова и Србије је да омогуће нормалан живот, слободу кретања, основна права, право на суживот, на опрост и помирење оних чији су животи заробљени у страховима због замрзнутог конфликта. Тако По мени треба да изгледа свеобухватна нормализација односа између српског и албанског народа”, казала је Драгојловић.

Додала је да најоштрије осуђују атентат на Оливера Ивановића и траже да одговорни за то буду ухапшени и кажњени и оценила да човек као што је он, који се залагао за мирно решење конфликта на КиМ, недостаје у дијалогу.