НВО са Косова и Метохије се укључиле у унутрашњи дијалог

 

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, 14. март

Представници око 20 организација цивилног друштва које делују у већински српским срединама на Косову и Метохији, окупили су се данас у Косовској Митровици на округлом столу организованом у оквиру унутрашњег дијалога о јужној покрајини.

На округлом столу су учествовали и представници институција Србије, као и српски представници у привременим институцијама самоуправе у Приштини, које су активисти из невладиног сектора информисали о њиховом виђењу проблема у покрајини, истраживањима која су радили и предлозима за унапређење положаја српског народа.

Велика пажња у дискусији посвећена је свакодневним проблемима грађана, као што су проблеми младих, административни проблеми или родна равнопавност.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев похвалио је у обраћању новинарима спремност невладиних организација да се укључе у унутрашњи дијалог и исказано разумевање за његов значај.

"Захваљујем што су говорници били врло конкретни, врло сликовити, врло прецизни у дискусијама и захваљујем што оваквим дискусијама помажу господину Марку Ђурићу, представницима Српске листе и Владе Србије и нашем преговарачком тиму у Бриселу да са потпунијим информацијама и са ажурираним подацима о неким битним питањима за свакодневни живот могу да бране интересе наше заједнице нашег народа на КиМ", рекао је Козарев.

Он је изразио задовољство због чињенице да је цивилно друштво на КиМ још једном показало да је на изузетно високом нивоу свести и квалитета комуникације, и што су поновљена и потврђена нека од кључних питања, попут значаја опстанка српског образовног и здравственог система у покрајини.

Значајно је, према његовим речима, и то што је било осврта на теме из области заштите животне средине, енергетске безбедности и инфраструктуре.

И директор Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Жарко Степановић истакао је да му је данашњи округли сто био од велике користи у бољем сагледавању прилика на КиМ и услова у којима раде невладине организације у нашој јужној покрајини.

"Данашња дискусија, односно изношење ставова и предлога веома је важно и корисно за читав процес унутрашњег дијалога, а морам рећи и за мене лично, јер сам много боље видео и схватио проблеме цивилног сектора који су овде данас били изнети", навео је Степановић, додавши да је приметио велику потребу за стварањем одрживих радних места у привреди за младе на КиМ.

Округлом столу су, између осталих, присуствовали градоначелник Северне Митровице и председник Српске листе Горан Ракић и потпредседник покрајинске владе Далибор Јевтић.

Ракић је констатовао да је цивилни сектор незаобилазни фактор у друштву и да помаже да се боље политички делује у правцу борбе за заштиту и остваривање права српског народа на КиМ.

Јевтић је истако важност давања заједничког доприноса стварању одрживог мира и друштвене климе у којој ће се проблеми грађана решавати на ефикаснији и квалитетнији начин.