Селаковић: Универзитет у Приштини највећи развојни потенцијал

 

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, 8. марта (Тањуг)

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, 8. марта (Тањуг) - Генерални секретар председника Србије, Никола Селаковић, изјавио је данас у Косовској Митровици да је Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, највећи развојни потенцијал у јужној српској покрајини.

Селаковић је након округлог стола у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ, који је одржан у Митровици, рекао да је тај универзитет “инкубатор у којем се образује највећи број младих људи у том делу Србије, људи који су вољни, жељни да учествују у креирању своје будућности, решавању проблема који су наслеђени из прошлости, који су вољни и жељни да помогну својој држави да опстане тамо где још увек постоји на КиМ и да се брани и да има став у будућности, какав није имала у прошлости”.

Навео је да је у Косовску Митровицу дошао први пут као студент 2005. године, те да је долазећи претходних година видео да се и Митровица у последњих пет година мења на боље.

“Услови у којима ради Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Митровици су из дана у дан бољи. Нису још увек онакви какви желимо да буду, али ако не верујете ви дођите на Медицински факултет и видећете да је овде створено нешто што није постојало пре пет година и што је било ледина”, казао је Селаковић.

Додaо је да је то резултат политике коју је водио и води Александар Вучић, прво као премијер, а сада као председник Србије.

Навео је да су држави Србији важни услови у којима грађани на КиМ живе, раде, лече се, иду у обданишта, школе, те да је важно и окружење и стање безбедности и истакао да су то ствари које могу да учврсте и ојачају решеност да се бори за национални интерес на КиМ, те да се не пристаје на било каква “понижења која ће нас учинити ојађеним и пониженим”.

“Овде се Србија брани знањем, учењем, улагањем у себе. Овде је доказ да је Србија на КиМ српски човек и српска жена, српски народ, а да је будућност Србије на КиМ оличена у сваком ко овде студира, ко предаје, ко ради и живи”, закључио је Селаковић.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев рекао је да је веома битно да у унутрашњем дијалогу учествује и српски народ са КиМ, те да је у том смислу данашњи разговор са студентима веома битан.

“Без образовног система Србије на КиМ не можемо да остварујемо оно што желимо када је у питању наш народ на КиМ”, рекао је Козарев.

Потпредседник покрајинске владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић навео је да мишљена и размишљања Срба са свих делова Косова и Метохије нису иста, али да имају заједнички циљ, а то је, каже, да у будућности Срба као народа буде више.

“Да би нас било више морамо да узмемо у обзир све оно што ће допринети постизању тог циља. У том смислу је јако важно образовање”, казао је Јевтић.

Говорећи о повратку расељених Срба на КиМ, Јевтић је казао да је то компликовано питање, те да у том смислу поред економских и безбедносних проблема, један од већих је узурпирана имовина.

“У исто време колико нам је важан повратак, важан нам је и останак, а останак је управо ово - Универзитет у Митровици, млади људи који су будућност и ако њих задржимо послаћемо јасну поруку да је живот овде могућ, па ће се тако и они који данас можда не желе и не могу, у будућности вратити на КиМ”, казао је Јевтић.

Грбић: Студенти и професори били и остали ослонац српског народа и државе на овим просторима

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, 8. марта (Тањуг) - На Универзитету у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици данас је почео округли сто на тему “Перспективе високог образовања на КиМ, а ректор Раде Грбић је на почетку исказао захвалност председнику Србије Александру Вучићу који је, како је рекао, прихватио иницијативу студената да се тај универзитет укључи у унутрашњи дијалог о КиМ.

Грбић је рекао да прихватање те иницијативе најбоље говори о значају Универзитета, као највише образовне и научне установе на КиМ.

"Студенти и професори су били и остали ослонац српског народа и државе на овим просторима, храм науке, културе, историје и традиције”, рекао је Грбић и додао да је тај универзитет опредељен за даљи развој и јачање те високошколске институције уз примену законских прописа наше државе и европских стандарда у области образовања”, казао је Грбић.

Универзитет, казао је, пружа подршку званичној политици Србије и председника да кроз дијалог и широк концезус грађана наше земље пронађе најповољније решење за будући статус Косова и Метохије.

“Свесни да нема готових решења, спремни смо да и даље будемо учесници у решавању свих отворених питања за реализацију опстанка српског народа на КиМ, али и за нормалан живот свих грађана на овом простору Србије”, додао је Грбић.

Студент проректор Немања Бишевац, како је навео, добронамерно је изнео примедбе и проблеме који тиште више од 10 хиљада младих академских грађана који стичу знање на приштинском Универзитету.

Истакао је да је један од највећих проблема тих студената недостатак адекватног простора, смањење броја студената и кадровска политика када је у питању запошљавање младих људи на КиМ.

“Примера ради, наше колеге са Правног и Економског факултета немају своје просторије. Немају основне услове за рад и научни напредак”, казао је Бишевац.

Он је апеловао на надлежне да им помогну у решавању ових проблема, јер како је навео, уз добру вољу и мало труда, те проблеме није тешко решити.

“Пасоши издати од Кординационе управе за КиМ нам онемогућавају безвизно путовање, што нам представља велику невољу, јер су многи онемогућени да путују у земље иностранства, што у посету, што ради стручног усавршавања. Практично нам је тиме ограничена слобода кретања”, казао је Бишевац и замолио надлежне институције да се потруде да Србима са КиМ буду укинуте визе.

Истакао је да је “забрињавајућа чињеница” то да све више младих академских грађана напуштају простор КиМ и одлази у централну Србију и иностранство, убеђујући себе, каже, да за њих на КиМ нема будућности.

“Мислим да је крајње време да се сви много детаљније и ажурније позбавимо проблемима младих и образовних људи, јер држава без перспективне младости је држава без будућности”, закључио је Бишевац.

Додао је да ће се увек сви студенти, професори и остали запослени на Универзитету у Приштини залагати да тај универзитет остане заувек саставни део образовног система Србије, те да је “то једна од црвених линија која се никада не може прећи”.

Округлом столу на Медицинском факултету Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици присуствују генерални секретар председника Србије Никола Селаковић и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев.