Општине из централне Србије да брину о општинама на КиМ

 

НИШ, 12. фебруар (Танјуг)

Општине из централне Србије од данас имају задатак да осмисле како ће и на који начин преузети у своју бригу и заштиту општине на КиМ са српским живљем, како би се на тај начин укључиле у заједничку борбу за очување српског народа на тој територији, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић сматра да је јако важно да српске општине на КиМ знају да о њима брине читава Србија, те да ће се од данас за једну српску општину на Косову залагати по десетак општина из централне Србије.

"Није приоритет у новцу, већ је потребно да се локалне самоуправе организују и индивидуално помогну онолико колико могу. Некада је то посета, некад тако што ћемо наћи привреднике из локалних општина које ће стипендирати српску децу на КиМ. На крају и ми из владе и општине које могу да подрже, подржаћемо и новчано", рекао је Ђурић, након састанка у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ у Нишу.

Тај састанак, подвлачи Ђурић, окупио је градоначелнике из целе Србије и, према његовим речима, договорено је да сваку од српских општина на КиМ узме под бригу и заштиту по 10 општина из централне Србије и да се на тај начин укључе и јединице локалне самоуправе са територије целе земље у борбу за очување нашег народа на Косову.

"Ми смо данас одавде послали једну поруку да ми никоме не претимо, али своје чувамо и бранимо и знамо шта је наше и да смо сложни и солидарни и да никада нећемо одустати", рекао је Ђурић.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, који је такође присуствовао састанку, подсетио је да је данас 1760. дан од потписивања Бриселског споразума којим се предвиђа и формирање Заједница српских општина (ЗСО) на КиМ, а да Приштина и даље то пролонгира.

"Приштини треба да схвати да, оно што је добро за Србе на КиМ, добро је за све, а не да, оно што је добро за Србе, није добро за Албанце", рекао је Ружић.

Ђурић:Добро је што је дошло до сарадње у истрази

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је изјавио данас да је добро што је дошло до сарадње између српских и покрајинских институција када је у питању истрага убиства Оливера Ивановића.

"То је нешто што треба похвалити и нешто што треба да се интензивира, јер не можемо да будемо задовољни све док убице, које год да су националности, политичког опредељења или позадине, не буду изведене пред лице правде. Мислим да је то витални интерес српског народа на КиМ", казао је Ђурић у Нишу након одржаног округлог стола у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ.

Он је додао да се трудио колико је могао да помогне Оливеру Ивановићу док је био у затвор и да га је више пута лично посећивао, као и да је стално био у контакту са његовом породицом.

Додао је и да се није слагао са Ивановић када су у питанају локални избори.

"Сматрам да је потребно да Срби на КиМ наступају јединствено. Овде можемо да се надмећемо, али на КиМ немамо тај луксуз. Тамо само јединство значи опстанак", казао је он.

Округли сто у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ одржан је на Рекоторату Универзитета у Нишу, а организовали су га Стална конференција градова и општина, радна група Владе Србије за подршку унутрашњем дијалогу и Министарство државне управе и локалне самоуправе.