Унутрашњи дијалог: И спортисти данас о Косову и Метохији

 

БЕОГРАД, 14. децембра (Танјуг) - На шестом скупу унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, који је покренут на иницијативу председника Србије Александра Вучића о могућим решењима тог питања, мишљења су данас изнели представници спортских организација.

Представници спортских савеза истакли су да је Влада Србије донела препоруку како спортисти из Србије и организације треба да се понашају у случају када су организатори међународних такмичења, а како када се такмиче у иностранству против самопроглашене државе Косово.

Они су затражили од владе да се актуелне препоруке унапреде и да јасно каже како да се понашају на такмичењима у иностранству или као организатори међународних такмичења.

Директор Џудо савеза Србије Драгана Атанасов каже да постоји препорука која није обавезујућа и да је треба употпунити.

"То је препорука, а не обавеза. Тај документ треба унапредити да то буде одлука владе и обавеза свих нас", рекао је Атанасов.

Он је додао да Србија жели да се кандидује за првенство Европе у џудоу 2020. године, те да треба да постоје јасне смернице како се понашати у одређеним ситуацијама.

Подсећа да је Међунатродна џудо федерација примила Косово у ту организацију, а да за Косово наступају џудисти који освајају медаље.

Председник ватерполо савеза Србије Миодраг Кривокапић каже да не сме никада да се дозволи да спортисти не играју на Олимпијским играма, али и да не сме да се дозволи да неко призна Косово.

"Политичари морају да нам помогну, да нам дају смернице, али не смемо да дозволимо и да ми спортисти признамо Косово", нагласио је Кривокапић.

Председник Олимписког комитета Србије Божа Маљковић нада се да ће са данашњег скупа да се извуку добри закључци, који ће у синергији са Владом Србије и председником елиминисати све дилеме када су у питању учешћа на великим спортским такмичењима.

Представник Спортског савеза Србије Дане Корица нагласио је да је важно да се разговара о будућности спорта, да је спорт велика армија људи и најуспешнија делатност у Србији и да афирмише Србију.

Он је додао да ће Спортски савез Србије подржати све оно што Влада Србије одлучи.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да је спорт организовао најбројнију конференцију и разговор о унутрашњем дијалогу о КиМ.

"Чули смо са којим се проблемима наши спортисти сусрећу како на домаћем, тако и међународном терену. Имали смо аргументоване предлоге како неке ствари да решимо. Сигуран сам да ћемо изаћи са једним конструктивним ресењем, на тему која није битна само за систем спорта, већ целокупну Србију", рекао је Удовичић новинарима у паузи скупа.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић истакао је да се српски спорт уједињује како би дао свој допринос остваривању српских интереса на КиМ.

"Морам да кажем да ми је пуно срце што сам видео да су страст са којом се боре за наше националне боје, заставу на спортским такмичењима пренели и на овај терен где треба заједно да се докажемо у тражињу решења за наше најтеже државно и национално питање", рекао је Ђурић.

Он је нагласио да му је драго што спортисти и спортски савези настављају да дају допринос, а да ће се влада потрудити да њене препоруке буду свеобухватније.

Унутрашњи дијалог о решењу питања Косова и Метохије покренут је на предлог председника државе Александра Вучића, а прва рунда почела је 30. октобра, када је 40 правника, професора факултета изнело своје виођење решења косовског проблема.