Ђурић: Други и трећи округли сто о унутрашњем дијалогу већ током новембра

 

Председник Радне група за пружање подршке вођењу унутрашњег дијалога о Косову и Метохији Марко Ђурић најавио је да се у новембру може очекивати други и трећи округли сто попут првог на коме су у уторак мишљења о косовском питању изнели универзитетски професори права.

"Овог месеца можете да очекујете други и трећи округли сто и интензивирање унутрашњег дијалога. Почели смо у понедељак састанком Радне групе, а одмах у уторак одржан је први округли сто и наредних дана можете очекивати наставак разговора", рекао је данас Ђурић Радио-телевизији Војводине.

Ђурић је навео да су се у том циљу обратили представници научних института у области друштвених наука и додао да се очекује да се и они организују по моделу по коме су се организовали представници правних факултета.

Према његовим речима, сви који су спремни да се укључе у унутрашњи дијалог могу да очекују сваки вид логистичке подршке од Радне групе.

"Пружили смо логистичку, техничку и организациону подршку свима јуче... и то ћемо радити са свим друштвеним групама које нам се обрате", рекао је Ђурић и додао да је председник Србије Александар Вучић упутио позив. "Послата су писма на адресе многих, али позив је отворен за све", поновио је Ђурић.

Он је навео да ће сви скупови бити транспарентни и да ће бити на посебном вебсајту који је за ту прилику направљен.

"Трудићемо се да систематизујемо све оно што они исказују", рекао је Ђурић и додао да не жели да изнесе став о томе који му је предлог био најприхватљивији.

Јако је важно да ангажујемо интелектуалне капацитете које имамо, јер с друге стране имамо читав албански народ, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, непоштено је што су опозиционе странке деценијама ћутале и криле се иза различитих парола, а када су били на власти нису организовали ни јавне дебате нити било шта друго, што како је оценио, апосторфира разлику измедју њих и садашње власти.

Председник Радне групе критиковао је опозиционе странке које, како је рекао, беже од дијалога, јер је потребно сви у њему да учествују како бисмо имали нови квалитет дискусије.