Селаковић о дијалогу: Бели папир почиње да се попуњава

 

Генерални секретар у Кабинету председника Србије Никола Селаковић оценио је данас да је унутрашњи дијалог о Косову требало покренути много година или деценија раније, али је важно што је данас започео.

"Његова садржина јесу аргумент сваком ко га омаловажава, проглашава за фасаду или антидржавну делатност, овде слушамо шта струка мисли о политичком проблему. Мислим да никада није касно", рекао је Селаковић новинарима у паузи округлог стола о оквиру унутрашњег дијалога у Палати Србија.

Каже да Србија има велики број еминентних стручњака који раде у различитим институцијама, а циљ унутрашњег дијалога о Косову је управо да се чује њихово мишљење.

Селаковић је изразио уверење да ће унутрашњи дијалог бити настављен наредних дана, додајући да постоји најава и заинтресованост научних института који покривају друштевне и хуманистичке науке да се укључе.

На питање када се може очекивати предлог решења за Косово, Селаковић је одговорио: "Видећемо... у сваком случају, почели смо и то је добро".

Приметио је да се данас на округлом столу могло чути да није све "црно-бело" и да су нијансе изузетно важне и упитао када се могло све то чути, подсетивши да су се у претходном периодз чуле једино једна или друга екстремна страна за скупштинском говорницом.

"Ево прилике да се свачија аргументација подједнако одмерава, а почело је белим папиром. Овај бели папир почиње да се од данас попуњава", поручио је Селаковић.

Директор Канцеларије за КИМ Марко Ђурић рекао је новинарима да га охрабрује што су на данашњем округлом столу учесници износили аргументе озбиљно и компетентно.

"Ми желимо да пре изношења наших судова саслушамо читаву јавност, желимо да саслушамо мишљење академске заједнице, института, академије, да саслушамо мишљење свих друштвених актера, мислим да то учешће треба да буде што шире. Данашња дискусија је показала да има капацитет", рекао је Ђурић.

Он је изразио уверење да ће дијалог оснажити капацитет власти да се реши то питање.

Декан Правног факултета у Београду Сима Аврамовић приметио је да су неке идеје, које су се могле чути биле утопистичке, нереалне, али како је навео, "све је данас на столу.

"Питање КиМ наравно подразумева политичку димензију, али је значајна порука да све политичке идеје морају добити правни облик", закључио је Аврамовић.