Одржана иницијална седница Радне групе за пружање подршке вођењу унутрашњег дијалога о Косову и Метохији

 

На данашњој иницијалној седници Радне групе за пружање подршке вођењу унутрашњег дијалога о Косову и Метохији са представницима министарстава разговарано је о укључивању органа и организација у унутрашњи дијалог, који треба да се води на више нивоа, кроз концентричне кругове, уз учешће најширих слојева друштва и свих релевантних друштвених група.

Дијалог би, како је истакнуто, морао да подразумева одговоран, реалан и рационалан приступ теми Косова и Метохије, који би Републици Србији омогућио да остане на путу развоја, а отклонио могућност неких нових сукоба.

Чланови Радне групе усагласили су да ће се дијалог одвијати у форми округлих столова, конференција, радионица и трибина, а прва од струковних расправа, која ће окупити професоре свих правних факултета у Србији, биће одржан већ сутра у Београду. Такође, Радна група ће омогућити комуникацију и путем своје веб странице и друштвених мрежа, а на састанку је усвојен и визуелни идентитет ове радне групе и процеса унутрашњег дијалога.

Раднa група за пружање подршке вођењу унутрашњег дијалога о Косову и Метохији образована је одлуком Владе Србије 16. октобра, а за њеног председника изабран је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Задатак Радне групе је да пружа подршку надлежним органима, организацијама и телима у процесу вођења унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, као и да прати и координира активности које надлежни органи државне управе предузимају у процесу вођења унутрашњег дијалога о Косову и Метохији.

Радну групу чине представници Министарства унутрашњих послова, Министарства правде, Министарства рударства и енергетике, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства културе и информисања, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства здравља, Министарства финансија, Министарства привреде, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства заштите животне средине, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства одбране, Министарства спољних послова, Министарства за европске интеграције, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства омладине и спорта, Републичког секретаријата за законодавство, Генералног секретаријата Владе, Кабинета председника Владе и Канцеларије за сарадњу с цивилним друштвом.

Секретар Радне групе је државни секретар у Министарству правде Радомир Илић, а у њеном раду по потреби могу учествовати и представници других органа и организација.